Доситејев школски дан

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је донело Одлуку да се 10. април од школске 2021/22. године установи као „Доситејев дан – дан сећања на Доситеја Обрадовића, великог српског просветитеља и првог српског министра просвете“. На основу ове Одлуке „Доситејев дан“ је ушао у Школски календар важних датума који се обележавају у школама.
У седмици од 11. до 15. априла 2022. године, у оквиру образовно-васпитног рада планиране су активности и садржаји којима су ученици упознати са значајем имена и дела Доситеја Обрадовића.
На иницијативу Задужбине „Доситеј Обрадовић“, као Дан сећања изабран је дан смрти овог српског просветитеља – 10. април. Тај датум је изабран јер је у историографији једини релевантан датум, који се односи на Доситеја Обрадовића, а за који се зна да је поуздан.
Димитрије Доситеј Обрадовић рођен је 1739. (или 1742. године) у банатском румунском селу Чакову, близу Темишвара. Био је српски филозоф, просветитељ, реформатор и највећи српски књижевник XVIII века, али и најзначајнији заступник просветитељских идеја међу свим Јужним Словенима. Између осталог, творац је и идеје да се пише на народном језику, како би књиге биле разумљиве свима који тим језиком говоре. Истицао је значај врлина и вредности – као што су доброта, доброчинство, љубав, трпељивост, пријатељство, поштовање и сарадња.

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *