Еразмус + програм Зелено градимо, зелено живимо

У понедељак 9.10.2023. Основна школа I Мурска Собота у Словенији угостила је екипу наставника наше школе, заједно са екипом из Чешке.
Најпре је школама приређен свечани пријем, уз обраћање директора, а затим су ученици школе извели пригодан програм.
Након завршене припреме ученици и запослени су упознали екипу са школом.

Другог дана смо упознали град Мурска Собота и његове културно-историјске локалитете. Упознали смо се са програмом Еко школе и посетили Центар за сортирање отпада и рециклажу.

Трећег дана мобилности у Словенији испратили смо представљање Е-трансформера ученицима свих разреда, неки ученици су доносили мале електричне апарате, а свима је приказан процес е-рециклаже.
Истог дана, представили смо нашу земљу, град и школу колегама из Чешке и Словеније, а затим разменили искуства о култури и образовању у три различите земље
Након представљања школе, посетили смо ЕКСПАНО – интерактивни парк у ком се може упознати историја и живот целог округа.

Четврти дан мобилности у Словенији био је резервисан за обилазак Вулканије – интерактивног авантуристичког парка направљеног на простору где је некада био вулкан.
Након Вулканије, посетили смо еколошко друштвену фарму/домаћинство Кореника – на којој се узгајају различите биљне врсте од којих запослени припремају домаће производе, као и животињске врсте карактеристичне за округ.

Петак је био пети дан мобилности и дан за излет са ученицима другог разреда. Ученици су се на овом излету упознали са различитим дрвећем и плодовима који се у јесен могу наћи, како изгледају стабла и тд.
На истом излету ученици уче и како се одржава природа, шта је дозвољено бацити у шуми, а шта не…
Након излета, сумирали смо резултате мобилности са нашим домаћинима, који су били одлични и на врхунцу задатка.

Еразмус + пројекат „Зелено градимо, зелено живимо“

(извештава Виолета Митровић)

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *