Помозите детету да постигне бољи успех у школи

Успех који деца остварују у школи утиче на њих током целог живота, и то на самопоуздање, одабир факултета, остварење на послу, финансијски успех, па чак и избор животног партнера. Не чуди зато што се као родитељи сви трудимо да пружимо деци предност коју академско образовање доноси. Издвојили смо на једном месту важне тактике које би сваки родитељ требао да зна.

Обезбедите деци довољно сна
Недостатак сна може да има веома озбиљан утицај на способност детета да учи и обавља све школске обавезе. Штавише, једна студија коју је спровео Универзитет у Тел Авиву је показала да је недостатак само једног сата сна довољан да смањи дететове когнитивне способности наредног дана на ниво две године млађег малишана.

Одредите време за одлазак на спавање и строго га се придржавајте свако вече.

Осим тога, слике које се брзо смењују утичу на РЕМ фазу сна (фаза дубоког сна у коме се организам опоравља и подмлађује), па зато обавезно проверите да ли је ваш малишан искључио рачунар или телевизор пре одласка у кревет.

Пазите се напитака који садрже кафеин јер могу да буду прави непријатељи сна, било да се ради о лековима, чоколадицама или енергетским пићима.

Склоните мобилне телефоне од деце током ноћи – чак 62 одсто деце признаје да их користи кад се светла у кући погасе, а њихови родитељи немају појма о томе!

Похвалите дечији труд на прави начин
Истраживање које је организовано на Универзитету Колумбија је открило да начин на који упућујемо деци похвалу утиче на њихов успех у будућности. Тако, на пример, уместо похвале детету што кући доноси „суве петице“, ставите акценат на то колико се дете труди да их заради. На тај начин ћете га охрабрити да истраје у учењу и допринети његовој мотивацији.

Деца коју родитељи хвале због упорности и вредноће ће свој неуспех пре приписати чињеници да се нису довољно потрудила него могућности да немају талента за ту активност (што често може да их обесхрабри да уопште покушају).

Изнад свега, запамтите да најбољег ученика не мотивише добра оцена него унутрашња жеља за учењем.

Поштујте њихов стил учења
Ако вам син упорно објашњава да најбоље учи док слуша музику, или се ваша ћерка куне да јој је најлакше да научи таблицу множења уз едукативну компјутерску игрицу, послушајте их. Можда вама највише одговара мир и тишина када треба да обавите неки посао, али то не значи да је таква ситуација идеално окружење у коме ваша деца могу да се сконцентришу на учење.

Рад Хауарда Гарднера, истраживача са Харварда, показао је да постоји осам врста интелигенције, или начина на који деца најбоље уче, укључујући музичку, просторну, логично-математичку, лингвистичку. Моторну, интерперсоналну, интраперсоналну и природњачку.

Трик којим ви можете да се послужите је да посматрате како ваша деца најбоље уче и идентификујете њихов стил учења (њихов, не ваш), а онда им помогнете да га примене свакодневно и буду успешнија у школи. На пример, ако ваше дете најбоље учи и памти оно што види, укажите му на ту способност и охрабрите га да црта, прави мапе или скице предмета који учи.

Обратите пажњу на друштво
Не говоре само родитељи да другови имају изузетно велику улогу у креирању дечијег самопоуздања. Истраживања су такође доказала да избор пријатеља може да утиче на навике везане за учење, а тиме и на целокупан академски успех детета.

Овај утицај може да буде позитиван, али и негативан. Ако ваше дете одабере пријатеље који верују да је образовање важно, велика је вероватноћа да ће и оно усвојити такав став и уложити више труда у учење и концентрацију на часовима. Са друге стране, ако су другари вашег малишана деца коју не држи пажња на часовима, немају навику да раде домаће задатке и ретко када уче пре неког контролног или пред испитивање, врло је вероватно да ће и ваше дете пратећи ове узоре усвојити такве навике.

Истраживање спроведено на Универзитету у Охају је показало да ће деца која имају добар, позитиван и топао однос са родитељима пре склопити пријатељство са децом која имају планове за даље школовање. Негујте, стога, тај стил родитељства и помоћи ћете детету да направи добре одлуке приликом одабира пријатеља. Охрабрујте своје малишане да траже другове који имају сличне вредности везане за учење и образовање.

Уведите породичне оброке као обавезну праксу
Истраживачи Универзитета Колумбија су скоро открили да су деца из породица у којима су породични оброци у опуштеној и пријатној атмосфери редовна пракса не само много мање склони злоупотреби дрога и алкохола и стицању поремећаја у исхрани, него имају веће шансе да постигну добре оцене.

Породични оброци не морају да подразумевају гурманске оброке од по пет различитих врста јела, довољно је да припремите једноставно, здраво јело, искључите телевизор и уживате у друштву своје породице. Чак и ако сви чланови породице имају потпуно различите обавезе и не можете да се уклопите за заједнички ручак или вечеру, не брините! Можете да осмислите једно вече када ћете се пре одласка у кревет сви окупити у дневној соби и уз неке лагане здраве грицкалице надокнадити време и препричати догодовштине током дана.

Настојте да откријете шта вашој породици највише одговара, и онда то претворите у редовну навику. Наравно, не заборавите да чињеница да сте детету ставили у тањир омиљене макароне неће помоћи да оно постигне бољи успех у школи, али једноставна питања као што су „Како си провео дан?“, „Шта сте радили у школи?“, „Шта сте данас учили из хемије?“ или „Јеси испланирао како ћеш да се спремиш за контролни из математике?“ могу да помогну детету да схвати да је образовање у његовој породици важно, па ће га и оно више ценити.

Избаците стрес из куће
Деца која код куће осећају конфликте или стрес често то преносе на боравак у школи и школске обавезе, а самим тим то утиче и на процес учења. Стрес узрокован породицом или ситуацијом у кући може да утиче на учење и понашање деце до два дана након самог догађаја који га је проуроковао. Зато, покушајте да обећате сами себи и својој породици да у кући нема викања. Нека ваш дом буде простор у коме нема стреса.

Пронађите начине да се ослободите стреса заједно са децом. Можете да идете у дуге шетње, да читате, вежбате јогу, или гледате филм заједно. Будите им узор од кога ће да науче како да свако неслагање реше без вике и надглашавања. Научите децу да је у реду да оду ако су тренутно сувише љута да би одреаговала мирно и врате се кад се смире да разговором реше неслагање. Научите их здравим начинима да победе стрес, ослушкујте знакове који указују да је дете под стресом па ћете лакше препознати када је напето и помоћи му да и само идентификује који су то стресори у окружењу (ситуације које делују као окидач за стрес) како би могло да реагује на време и ослободи се напетости пре него што песнице почну да решавају проблем. Прочитајте чланак „Без повишеног тона молим“ за мирније решавање несугласица у кући.

Прилагодите своја очекивања способностима детета

Сваки родитељ жели најбоље за своје дете, то је потпуно природно!

Корисна вежба за родитеља је да посматра планове за образовање детета као еластичну гумицу: може нежно да се шири и повећава, али не сме да пукне.

Свако дете је индивидуа за себе, сасвим је у реду да га охрабрујете да да све од себе и труди се, али је исто тако важно запамтити да се „оно што је најбоље“ разликује за свако дете. Чињеница да ваше дете не компонује симфоније или не пише књигу са 10 година не значи да у будућности неће урадити одличне ствари у животу. Запамтите следећу реченицу и понављајте је као мантру: „Прилагодите стил родитељства свом детету и искључиво свом детету“. И ви и дете ћете у том случају бити срећнији, здравији и успешнији.

Неколико мисли за крај
Ако желите да побољшате успех детета у школи и видите трајне резултате, постоји и неколико захтева који се односе на вас: будите доследни, посвећени и стрпљиви. Сарађујте са учитељем или професорима вашег детета, што се ви боље разумете и слажете, тим боље за ваше дете. Када се ваше дете мучи са неким градивом, обезбедите му помоћ, било да ви можете да помогнете, старији брат или сестра или неки професор.

Запамтите да не постоји двоје идентичне деце, чак и када су из исте породице. Ако обратите пажњу на индивидуалне потребе сваког детета и потрудите се да радите оно што је добро за свако од њих посебно, тај труд ће се исплатити веома брзо и у њиховом ставу према учењу и у оценама.

(извор Најбоља мама на свету))