Амбасадорка Француске посетила ОШ “Милоје Закић“

Аутор  Радица Гавриловић, преузето са Топличких вести

img_20170327_170324

Великом школском часу француског језика у ОШ “Милоје Закић“, одржаном поводом месеца Франкофоније у циљу промовисања француског језика и културе на овим просторима, присуствовала је амбасадорка Француске у Србији Кристин Моро, директор Француског института Србије Жан Батист Кизен и директор француског института у Нишу Марион Вијо. Ученици основних школа „Милоје Закић“ и „Коста Војиновић“, и Гимназије, припремили су музичко сценцки програм: спој певања, рецитовања и глуме, од Жака Превера преко „Ере с онога свијета“ до Заз.

Њена ексцеленција, Кристин Моро нагласила је да очекивала да ће њен долазак изазвати пажњу али не у толиком броју. Пријатно је изненађена интересовањем српске деце за француски језик и културу, јер у Србији око 100.000 деце учи француски језик.

-Франкофонија је међународна организација која представља скуп држава, земаља и регија које користе француски као национални језик, службени и радни језик. Франкофонију чине 58 земаља чланица, које сарађују на пољу културе, науке, економије и мира. Ми желимо да сарађујемо и промовишемо праве вредности. Податак да 100 хиљада деце учи француски у вашој земљи, значи велики избор за вашу децу, отварају им се велике могућности да напредују и када је култура и када је економија у питању. Француски се говори на пет континената, говорити француски значи да је свет ваш-нагласила је амбасадорка Француске, Кристин Моро.

Директор Француског института Србије, Жан Батист Кизен је такође нагласио да Институти у Београду и у Нишу су ту да сарађују и биће увек подршка у језичком и кулуролошком облику.

Председник општине Куршумлија, Радољуб Видић, се захвалио на посети и позвао госте да дођу следећи пут у дужу посету, како би упознали Куршумлију много боље.

Директорка ОШ „Милоје Закић“ Радица Јовић је појаснила да се француски учи већ 10 година у овој школи и да ученици могу да полажу Делфи испит. Поред језика деца уче културу и историју француског народа, што показују на такмичењима.

Биљана Маринковић, професор француског језика, са поносом је истакла да су ученици ове школе већ годинама франкофони, да већ многи студирају и спремају се за професорски позив. Много тога су научили и да ће све представити кроз припремљени програм са својим менторима. Програм је био спој урбаног и руралног. Представили су се кроз рецитовање Превера, глуму „Еро с онога свијета“, позоришни комад који су припремиле професорке Драгана Пендић и Милена Вукајловић. Различите музичке нумере, Нина Јаковљевић отпевала је француску и српску химну а Милица Дељанин је заједничком песмом затворила програм. Приказан је кратак документарни филм о Куршумлији и о посети деце Француској прошле године.

Посета амбасадорке Француске

 

Оставите коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *