ЗА РОДИТЕЉЕ

Како вођење дневника помаже вашем детету у комуникацији и ношењу са тешким емоцијама?
Вођење дневника помаже са процесуирањем емоција, гради вештину писања и поспешује креативност.
Вођење дневника подстиче ваше дете да емоционално и интелектуално расте док открива писање отворене форме. Уместо да напише један задатак и заврши, писање дневника омогућава вашем детету да пише свакодневно.
Не само да може бити пријатно и интроспективно, већ вођење дневника има и вишеструке предности кад говоримо о писмености и друштвеном расту.
Преносимо вам три велике предности вођења дневника, укључујући савете за даљи развој детета.

 1. Помозите свом детету да се носи са великим осећањима
  Сећате се онога дневника који сте водили када сте били тинејџери; са мачићима или принцезама на насловној страни, бравом и кључем?
  Када дете закорачи у 12. годину живота може постати преплављено емоцијама и новим искуствима. Приватни дневник може бити безбедно место за бележење тих нових осећања.
  Много се осећају боље када могу да изразе своје идеје и мисли на безбедном месту без осуђивања. Дневник може помоћи вашем детету да обради своја осећања.
  Савет: Пустите дете да изабере сопствени дневник. Планирајте посебан излет у књижару где ће ваше дете да одабере дневник који му се чини посебним.
  Објасните да ће то бити место где може да бележи своје мисли и да их чува приватно.
 2. Побољшајте вештине писања вашег детета
  Вођење дневника гради вештину писања. Баш као и кошаркаши, сликари и гитаристи, што више вежбамо, то смо бољи.
  Правопис, структура реченице, речник и граматика се могу побољшати кроз редовну навику писања.
  Писање у дневнику омогућава вашем детету да осети контролу над садржајем о коме бира да пише и дужином својих текстова. Ова контрола и избор чине писање привлачнијим за ваше дете.
  Савет: Дневник је занимљиво место за децу да бележе своја запажања и чуда. Дневник може бити и обична свеска.
  Ваше дете може да понесе свој дневник са собом када креће у авантуру – било да је у питању двориште или одлазак у музеј.
  Нека запише ствари које га занимају или питања која имају о својим искуствима. Такође може да попуни дневник цртежима и скицама.
 3. Побољшајте комуникацијске вештине вашег детета
  Вођење дневника помаже у преношењу идеја кроз писање.
  Понекад је лакше да се изрази кроз писање у односу на усмену комуникацију. А развој писмених комуникацијских вештина биће предност док се ваше дете креће напред у школовању.
  Деца морају да се напрежу док траже праву реч да се изразе, стога је ово сјајна вежба.
  Савет: Покушајте са дневником дијалога. Нека ваше дете украси празну свеску налепницама или сликама из часописа. Наизменично напишите напред-назад у свеску са њом.
  Почните тако што ћете записати белешку свом детету и поставити му питање. Питања могу бити једноставна као: „Шта желиш да радиш сутра?“ или више лична, као што је: „Када си се осећала уплашено?“
  Затим му дозволите да писмено одговори. Оно може да одговори на ваше питање, да подели своја размишљања или да вам постави питање.
  Вођење дневника је пуно могућности за академски и емоционални развој вашег деце. Дакле, узмите дневник и упознајте их са овим новим алатом.